What Is a Binding Estimate?
A binding estimate is a written agreement fixing the amount a moving company will charge for the specific household goods and services identified in the estimate. For a federally regulated interstate household-goods move, the mover must meet the requirements of 49 CFR § 375.403. An agreed price generally stays fixed for the listed work even if the actual shipment weight is higher or lower than the mover predicted.
For example, if a carrier agrees in writing to move the listed belongings for $3,500 and the covered scope does not change, the price for that work generally remains $3,500. It is not a promise that every additional service or changed inventory will be free. See how non-binding estimates work for the alternative pricing arrangement.
How Does a Binding Estimate Work?
Shipment survey
The mover needs an accurate inventory and should identify stairs, elevators, parking, and special handling. For qualifying interstate household-goods moves, federal survey requirements apply unless properly waived. An in-person or appropriate virtual assessment can support the estimate.
Written estimate and signatures
The binding estimate should identify the shipment, covered services, and agreed charges. Federal rules require a written, clearly labeled, dated estimate signed by the mover and customer. Keep a copy; a verbal assurance of a guaranteed price is not a substitute.
Loading and delivery
If the mover arrives and the inventory matches the estimate, the covered rate generally remains fixed. At delivery, the mover may generally collect the binding amount plus any separately permitted charges. The bill of lading is the key transportation contract and receipt.
Example of a Binding Moving Estimate
| Agreed service | Hypothetical charge |
|---|---|
| Transportation | $2,600 |
| Loading and unloading | $450 |
| Furniture disassembly/reassembly | $200 |
| Selected packing | $250 |
| Binding total | $3,500 |
This is illustrative, not a market price or carrier quote. If your actual weight is lower, you ordinarily still pay the agreed $3,500. If the weight is higher but you have not expanded the inventory or services, the mover generally cannot increase the covered price merely because it misjudged the weight.
What Can Change a Binding Estimate?
Additional belongings before loading
If you add significant items before loading, the mover may reaffirm the original estimate, prepare a new written binding estimate, or agree in writing to treat the original estimate as non-binding under the applicable rules. If no agreement is reached, the mover may decline the additional shipment. Changes require proper documentation before loading.
Additional requested services
Packing that was not originally requested or an extra pickup stop may carry separate charges. The timing matters, particularly if a service is requested after the bill of lading has been issued. Ask for the required written service agreement and charge explanation.
Impracticable operations
Unexpected conditions, such as restricted truck access requiring a smaller shuttle, can sometimes qualify as impracticable operations under the carrier's moving tariff. For qualifying interstate moves, federal rules generally limit the amount collected for these operations at delivery to 15% of all other charges due then; lawfully owed excess can be billed later. This is not a universal cap on the total service charge.
Binding vs. Non-Binding Estimates
| Question | Binding | Non-binding |
|---|---|---|
| Is covered price fixed? | Yes, for listed work | No, approximate |
| Does actual weight ordinarily change covered price? | No | Often yes |
| If shipment is lighter, can the price drop? | Not automatically | It may |
| Usual delivery payment toward estimated services | 100% of binding amount | Up to 110% of estimate |
| Can preparation cost a fee? | Federal rules may allow it | Federal rules require it to be free |
Under a non-binding interstate estimate, the federal 110% rule limits how much the mover generally may collect at delivery toward the original estimated work. It does not cap the lawful final bill, and certain additional services have different payment rules. Read What Is a Non-Binding Estimate? for examples.
What Is a Binding Not-to-Exceed Estimate?
A binding not-to-exceed arrangement is commonly advertised as a maximum for covered services with a chance to pay less if calculated charges decrease. The phrase is an industry label, not a third separate estimate class established by the federal rules. Interstate household goods estimates are legally categorized as binding or non-binding. Ask how any advertised maximum and downward adjustment appear in the compliant written estimate and carrier tariff.
What Should You Check Before Signing?
- Verify that every room, storage area, appliance, and specialty item appears in the inventory.
- Confirm packing, assembly, valuation, storage, and transportation services included in the agreed amount.
- Ask about accessorial charges such as shuttles, stairs, long carries, and extra stops.
- Check pickup and delivery terms; a binding price is not automatically a guaranteed delivery date.
- Review accepted payment methods and charges lawfully due at delivery.
- Verify the actual carrier through the FMCSA registered mover search if the move is interstate.
- Keep copies of the signed estimate, bill of lading, and any later amendment.
Are Binding Estimates Used for Local Moves?
Local and intrastate movers can offer fixed-price arrangements, but their requirements are set primarily by applicable state law. The federal interstate estimate rules are not automatically applicable to every move within a state. See local moving and intrastate moving for the distinction.
Final Thoughts
A binding estimate improves predictability only when the shipment and services are accurately described. Compare the entire contract and lawful extra charges rather than relying on the words 'fixed price.' Explore long-distance moving services and interstate moving assistance for route-specific planning.




